Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za folkovým veteránom Pete Seegerom

.peter Bálik .názory

Vo veku 94 rokov zomrel Pete Seeger, legenda americkej folkovej hudby. Bol hudobník a aktivista, ktorý do poslednej chvíle svojho života veril, že hudba dokáže zmeniť svet.

Peter Bálik

Pete Seeger patril medzi lídrov amerického folkového hnutia v 40., 50. a 60. rokoch. Pesničkár používal svoju hudbu na boji proti nespravodlivosti, no v prvom rade sa preslávil ako autor a propagátor piesní.

Jeho verzia hitu Goodnight Irene od Lead Bellyho vyhrala v päťdesiatich rokoch americkú hitparádu. K jeho ďalším slávnym hitom patrili skladby ako If I Had a Hammer, Where Have All the Flowers Gone?, z ktorej sa neskôr stala protivojnová hymna (u nás ju poznáme ako Řekni, kde ty kytky jsou), či Turn! Turn! Turn!, ktorú v šesťdesiatich rokoch preslávila folkrocková skupina The Byrds.

V minulom desaťročí sa k jeho piesňam vrátil Bruce Springsteen, ktorý nahral skvostný album We Shall Overcome: The Pete Seeger Sessions. Keď sa Seegera pýtali, či počul Springsteenov album, odpovedal nie. Pesničkár vždy tvrdil, že hudba sa má v prvom rade hrať a nie sprostredkovane počúvať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite