Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pezinská výzva politikom

.jozef Majchrák .názory

Niekoľko ľudí z Pezinka sa na mňa, ako na Pezinčana, obrátilo s prosbou o zverejnenie ich reakcie na návštevu premiéra Roberta Fica na miestnom gymnáziu. Rád tak robím a beriem to aj ako zaujímavý príspevok do diskusie o spanilých jazdách politikov za našimi žiakmi.

Jozef Majchrák

Výzva rodičov z Pezinka politikom: „Nezneužívajte naše deti.“

Naše školstvo trpí finančným podhodnotením učiteľov a nízkou úrovňou vzdelávania. Presvedčili nás o tom aj nedávne výsledky medzinárodného testovania vedomostí našich žiakov PISA. Dlhodobo sledujeme nevypočuté protesty odbornej i laickej verejnosti nad neschopnosťou kompetentných riešiť problémy školstva na všetkých stupňoch. Čoraz väčší počet najschopnejších mladých ľudí odchádza za kvalitnejším vzdelaním a uplatnením nenávratne do zahraničia.

V tomto predvianočnom období sviatkov mieru a pokoja premiér Slovenskej republiky Robert Fico navštevuje školy a namiesto hľadania podnetov na riešenie všetkých týchto problémov zneužíva pod zámienkou nepolitickej diskusie svoje postavenie na politickú propagandu na účet našich detí. Tak to bolo aj pri jeho návšteve na pezinskom gymnáziu dňa 10. 12. 2013. Spôsobom a priebehom nám silne pripomenula obdobie totality spred novembra 1989, kedy musela plniť škola ideologické úlohy.

Sme si vedomí, že v dnešnom svete tvrdej konkurencie bude čoraz viac rozhodovať o budúcom uplatnení našich detí úroveň školstva a nadobudnutie čo najkvalitnejšieho vzdelania a zručností použiteľných v bežnom živote. Toto môže zabezpečiť len vysoká úroveň vzdelávania a dostatočne ohodnotený, nie rovnostársky stimulovaný zbor pedagógov na všetkých úrovniach.

Podporujeme preto oprávnené požiadavky učiteľov i ostatných pracovníkov školstva smerujúce k zvýšeniu kvality vzdelávania a jeho efektívnejšieho finančného a platového zabezpečenia.

Vzdelávanie na školách má v pluralitnej a demokratickej spoločnosti podporovať kritické myslenie, preto majú študenti právo na diskusiu, v ktorej budú na svoje otázky dostávať aj odpovede. Takáto diskusia však nemá viesť k politizácii školy.

Chápeme, že odmietnuť požiadavku na „nepolitickú diskusiu“ tým, ktorí majú moc rozhodovať o finančnej a teda aj platovej situácii v školstve je ťažké. Napriek tomu apelujeme na vedenia škôl, školské rady a najmä na rodičov, aby sa postavili proti akémukoľvek zneužívaniu školskej a akademickej pôdy na politikárčenie a stranícku propagandu.

Vyzývame týmto všetkých politikov a verejných činiteľov, aby pod rúškom nepolitickosti prestali zneužívať svoje postavenie vo verejnom živote na politickú kampaň na školách, ktorá v ničom nepomáha žiakom ani učiteľom, len samotným politikom.

Keďže sa to netýka len našich detí a nás, ich rodičov a netýka sa to len jedného pezinského gymnázia, ale celého Slovenska, budeme radi, keď túto výzvu podporia všetci, ktorým záleží na zastavení úpadku úrovne nášho školstva a vzdelávania.

Pezinok, 16.12. 2013

Guštafík Gabriel, rušňovodič

RNDr. Hacajová Ivana, geograf – regionalista

Ing. Hacaj Ján, vinár

Majerčík Milan, súkromný podnikateľ

MUDr. Pátek Marián

MgA  Aulitisová Katarína, odborný  asistent

Ing. Boriš Pavol, učiteľ - dôchodca

Ing. Borišová Edita, vedecko-vyskumný pracovník - školstvo

Ing. arch. Borišová Zuzana, živnostníčka

Čaputová Zuzana, advokátka

Ďureje Peter, živnostník

 Feder František

 Mgr. Guštafíková Regina, učiteľka

 Mács Roman, súkromný podnikateľ

 MgA Piktor Ľubomír, odborný  asistent

 Mgr. Pitoňák Tomáš, výkonný riaditeľ

 

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite