Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

2013: Top 10 najlepších albumov

.peter Bálik .názory

Tu je desať svetových a domácich albumov, ktoré ma najviac v tomto roku zasiahli. Sú očíslované, ale to neznamená, že ide o rebríček od jedna po desať, David Bowie by mohol byť posledný a Modré hory prvé. Desiate miesto som nechal otvorené. Sú tam všetky nahrávky, ktoré by si zaslúžili, aby boli zmienené. Samozrejme, nič nie je definitívne, tento rok určite vyšlo zopár albumov, ktoré mi prešli pomedzi prsty, ale tie si skôr či neskôr nájdu cestu ku mne. Toto je môj Top 10. Aký je váš?

Peter Bálik

1. David Bowie: The Next Day

Bolo to príjemné prekvapenie. Začiatkom roka sa na You Tube objavila nová pesnička Where Are We Now? od Davida Bowieho,  o ktorom si ešte deň predtým všetci mysleli, že s hudbou definitívne skončil. A nezostalo to len pri  tejto skladbe, v marci vyšiel aj jeho nový album The Next Day. V posledných rokoch  nahral Bowie viac pekných vecí, ale nikdy neznel tak sviežo ako na svojej poslednej platni. Je to paradox. The Next Day je albumom o starnutí.

David Bowie: Where Are We Now? http://www.youtube.com/watch?v=QWtsV50_-p4

2. Jana Kirschner: Moruša biela

Jana Kirschner je obrovské prekvapenie tohto roka, Samozrejme, mnohým sa páčil už jej predposledný album Krajina Rovina, ale myslím si, že táto speváčka definitívne dozrela až na tejto novinke. Veľkú zásluhu má na tom samozrejme jej partner Eddie Steves, ale váha tohto projektu stojí predovšetkým na nej. Moruša je dielo, kde sa prítomnosť stretáva s minulosťou. Dvojica sa nechala inšpirovať starou bratislavskou hudbou minulého storočia. K tomu si pribrali niečo z ich doterajšej spolupráce s rómskym folklórnym projektom Phurikane giľa, niečo z vážnej hudby a a niečo zo súčasného folkrockovej scény. Na prvé počutie vás tento album prekvapí, ale určite nie je tak neprístupný, ako sa najprv zdá. Len si treba nájsť čas a krásne pesničky ako Promenáda, Iba raz, Sama, Divná alebo O hore a vtáčkovi za vami prídu. 

Jana Kirschner: Iba raz http://www.youtube.com/watch?v=TGgWckf7-vk

3. Bill Callahan - Dream River

Bill Callahan je fantastický, aj keď prehliadaný americký pesničkár. A možno to tak aj chce, pretože nie každý chce byť ostatným na očiach. Callahan, ktorého staršia generácia môže poznať aj pod pseudonymom Smog, nahral v posledných rokoch tri krásne albumy - Sometimes I Wish We Were an Eagle, Apocalypse a posledný Dream River.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite