Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hystéria v divadle

.juraj Kušnierik .názory

Madame Bovary v Činohre SND je fascinujúce divadlo. Okrem iného sa v ňom dozvedáme veľa o konverznej neuróze, čiže hystérii a niečo aj o sebe a o našom svete.

Juraj Kušnierik

V najbližšom tlačenom .týždni nájdete krátku recenziu najnovšej inscenácie v Činohre SND Madame Bovary. O tejto pozoruhodnej inscenácii však treba povedať, teda napísať trošku viac.

Madame Bovary je divadelnou adaptáciou najznámejšieho románu Gustava Flauberta, ktorý v slovenskom či českom preklade poznáme ako Pani Bovaryová. Autorou divadelnej hry je česká dramatička a herečka HaDivadla Iva Klestilová. V bulletine k inscenácii sa možno dočítať, že pani Klestilová písala hru "na telo" Táni Pauhofovej. Podarilo sa jej to veľmi dobre. Táňa Pauhofová sa v priebehu predstavenia mení z vernej a pokornej manželky, ktorá má už-už porodiť svoje prvé dieťa na snivú, neuspokojenú (lebo neuspokojiteľnú, ale o tom nižšie) ženu, až na rozloženú osobnosť smerujúcu k tragickému finále.

Režisérom inscenácie je Eduard Kudláč, čo sa ukazuje ako šťastná voľba. Ak dobre rozumiem tomuto zaujímavému a v poslednej dobe hojne vyťaženému režisérovi, tak preferuje strohé, nepatetické divadlo, ktoré nemá diváka prevalcovať emóciami, ale namiesto toho mu niečo ukázať, trochu ho znepokojiť a nechať ho v pokoji stráviť to, čo v divadle skonzumoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite