Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máme sa horšie?

.marína Gálisová .názory

Niektoré prieskumy sú reprezentatívne len podľa mena, ale istú pravdu vám povedia. Ten, z ktorého vyplynulo, že ľudia sa dnes cítia chudobnejší ako pred rokom 1989, je na jednej strane absurdný, na druhej pravdivý.

Marína Gálisová

V auguste urobila agentúra Focus v spolupráci s Nadáciou Partners prieskum, kde respondenti zhodnotili svoju životnú úroveň pred tzv. nežnou revolúciou a po nej. Väčšina opýtaných je presvedčených, že za dnešnú mzdu si kúpia menej ako pred revolúciou a že Slováci sú na tom dnes finančne všeobecne horšie ako pred pádom komunizmu.

Je to smutné aj smiešne zároveň.

Smutné preto, lebo problémy má veľa ľudí, ktorí s peniazmi vychádzajú naozaj ťažko, aj keď šetria, zvažujú každý nákup a správajú sa finančne zodpovedne. Stačí, ak je jeden rodič na rodičovskej dovolenke (áno, naozaj neviem, prečo sa to nazýva dovolenka, asi sa môžeme pýtať na lampárni), že jeden z manželských partnerov dlhodobo ochorie či príde o prácu. Ťažká životná situácia je na svete. To však nie je chudoba typu „nemôžem ísť na dovolenku“, ale chudoba typu „neviem, ako dám deťom jesť“. Sú to celkom odlišné javy a tento prieskum ich mieša dohromady.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite