Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politický thriller v Národnom

.eva Čobejová .názory

V Slovenskom národnom divadle majú novú a to výsostne politickú hru, ktorá má priblížiť deväťdesiate roky na Slovensku. Preto sa tam spomína Mečiar, Gaulieder, Remiáš aj únos prezidentovho syna. Karpatský thriller napísal publicista Eugen Gindl.

Eva Čobejová

No a aký je výsledok? Na jednej strane vás prekvapí, s akým nasadením a očakávaním činohra toto predstavenie pripravila. Umelci vedia, že takto vlastne nadväzujú na niektoré silné predstavenia z osemdesiatych rokoch, kde sa síce hovorilo v inotajoch, ale všetci diváci vedeli, že hra je politická a vystihuje ich pocit zo života v upadajúcom socializme.

Lenže teraz netreba inotaje, môžeme to všetko hovoriť bez obáv, naplno a aj po lopate.A to je problém. V otvorene politickej hre je vždy veľmi tenká hranica medzi trápnou politickou agitkou, ktorá nudí, a silnou umeleckou i občianskou výpoveďou, ktorá vzrušuje. Ani národné divadlo túto hranicu celkom neustrážilo. Občas to bolo aj nudné, občas aj trápne a občas vzrušujúce

No na hercoch bolo zjavne vidieť, akú silnú majú potrebu hrať v politickej hre.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite