Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezmieriteľní

.andrej Bán .názory

Veľkou témou súčasnosti je nátlakové správanie developerov a iných investorov voči samosprávam satelitných obcí v okolí väčších miest. Príklad zo stredného Slovenska ukazuje, že obec vie taký tlak aj ustáť.

Andrej Bán

 Tým príkladom je kúpeľná obec Sklené Teplice. Starosta Ľubomír Meliš vyhral tento rok na Najvyššom súde spor s Liečebnými termálnymi kúpeľmi a.s., ktoré odmietali platiť daň z nehnuteľností. Obec tak za tri roky prišla o 92-tisíc eur, ktoré teraz kúpele musia zaplatiť. „Treba sa vrátiť do roku 2007, kedy ešte bola spolupráca medzi obcou a kúpeľmi dobrá,“ vysvetľuje Meliš a pokračuje: „Vtedy sa rekonštruovala historická budova Kursalónu, ktorá bola na spadnutie. Aby sa mohli žiadať peniaze od Nadácie SPP, muselo byť založené občianske združenie. My ako obec sme chceli pomôcť, tak sme prijali vo všebecne záväznom nariadení (VZN) klauzulu, že od dane z nehnuteľností sú oslobodené stavby, ktoré sú vo vlastníctve právnických osôb nezriadených na podnikanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite