Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedeli ste, že Merkelová merkeluje?

.martin Hanus .názory

V mojom Nemeckom diári najskôr o nemeckej tajnej službe, ktorá tvrdí, že má nový dôkaz o Assadovi ako páchateľovi chemického masakru s takmer 1500 obeťami. Ale potom bude veselšie: Nemci majú za sebou veľkú predvolebnú debatu. A nebyť zabávača Stefana Raaba, bola by to veľká nuda.

Americký prezident Barack Obama získal morálnu podporu pre zásah v Sýrii akurát zo strany, z ktorej to príliš nečakal: v Nemecku sú o tri týždne voľby, Angela Merkelová a Peer Steinbrück sa v nedelňajšom dueli predbiehali v uisťovaní, že Nemci sa na prípadnom údere proti Assadovi nebudú podieľať.

 Ale namiesto nich udrela nemecká tajná služba (BND), ktorá vraj zachytila usvedčujúci telefonát. Šéf BND Gerhard Schindler na tajnom stretnutí (ako vidieť, ani v Nemecku sa nič neutají...) s nemeckými bezpečnostnými politikmi zopakoval hlavné argumenty USA: len Assad má k dispozícii bojové otravné látky ako sarín, len experti režimu ho mohli namiešať a nasadiť spolu s malými raketami tak, aby zabil vyše 1400 ľudí. Takýchto útokov už bolo podľa BND viac, ale dosiaľ sa používal iba silno zriedený plyn, preto boli počty obetí také nízke. Podľa Schindlera chcel to isté spraviť režim aj tentoraz, ale jeho experti sa pri namiešavaní správnych pomerov pomýlili a do výslednej zlúčeniny pridali priveľa jedu.  

A teraz nový dôkaz: Schindler politikom prezentoval odpočutý telefonát vysokopostaveného zástupcu libanonského Hizballáhu s iránskym veľvyslanectvom, teda rozhovor medzi najbližšími Assadovými spojencami. Funkcionár Hizballáhu sa vraj Iránčanom sťažoval, že Assadovi praskli nervy a dopustil sa veľkej chyby, keď použil jedovatý plyn. 

Obamovi prichádza tento únik informácií od BND veľmi vhod. Britskí poslanci minulý týždeň celkom potopili premiéra Davida Camerona a Obamovi hrozí v kongrese podobný debakel.

Malá odbočka: Autor týchto riadkov sa po Iraku nedokáže zbaviť istej skepsy voči „dôkazom“ a „indíciám“, ktoré predkladajú tajné služby. Aj pred 10 rokmi BND podporovala a dopĺňala informácie CIA o Saddámových zbraniach hromadného ničenia. O zbraniach, ktoré neexistovali, ako sa ukázalo krátko po vpáde do Iraku – a ako správne už pred útokom tvrdili zbrojní inšpektori OSN. Takže i tentoraz sa oplatí vyčkať na analýzu inšpektorov, ktorí boli celý minulý týždeň na mieste činu, kde odoberali chemické vzorky a navštevovali nemocnice. Inšpektori síce nesmú skúmať, kto stojí za útokom, ale ich informácie o použitej látke môžu prezradiť viac aj o vinníkoch masakru.

 .................................................................................................................

 Televízny duel kancelárky Angely Merkelovej (CDU) a jej vyzývateľa Peera Steinbrücka (SPD) na americký spôsob nebol americký, ale v pravom zmysle slova nemecký: dramaturgovia ho naplánovali tak, že dvaja politici a štyria (!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite