Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzi životom a smrťou

.andrej Bán .názory

Existuje niečo po smrti? Alebo nie je nič a je to definitívny koniec? Môže byť dôstojné umieranie? Tuší alebo dokonca vie človek, že zomiera? Kde by sme mali odchádzať z tohto sveta, ak máme možnosť výberu?

Andrej Bán

Tieto a iné najťažšie otázky života mi napadli nielen včera večer, keď som sledoval jeden z mojich najobľúbenejších filmov, Viscontiho Smrť v Benátkach s nádhernou hudbou Gustava Mahlera. Uvažujem o nich, odkedy som pripravoval do najnovšieho čísla reportáž o prvom  slovenskom hospici, ktorý už dvadsať rokov plní svoje poslanie v Bardejovskej Novej Vsi. Priznám sa, išiel som tam s bázňou, dokonca so strachom. Smrť je mystérium. Počas dlhých rokov reportáží z vojnových zón a miest prírodných katastrof som videl jej brutálne, neopísateľné podoby. Pri Bardejove som však videl a cítil všetko iné, len nie odovzdané očakávanie. Prijal ma vľúdny personál, rodinná atmosféra lásky a pokoja. Dvadsať pacientov, väčšinou starkých v konečnom štádiu ochorenia, najčastejšie onkologického, nepôsobilo odovzdane osudu. Áno, bol som tam krátko, pár hodín, no som si si istý, že prvý dojem neklamal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite