Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Červené čiary, sivé hranice

.marína Gálisová .názory

Barack Obama 20. augusta 2012 vyhlásil, že pomyselnou „červenou čiarou“, ktorú sýrsky prezident nesmie prekročiť, je použitie chemických zbraní. Ak ju prekročí, vykoleduje si vojenský zásah. Presne o rok, 20. augusta 2013, prišli správy o dosiaľ najväčšom útoku chemickými zbraňami, ktorý sa mal udiať v Damasku.

Marína Gálisová

Asad tvrdí, že za útokom stoja povstalci. Povstalci kričia, že je to Asadovo dielo. Američania aj Francúzi odsudzujú tú drzosť, s akou Asad nariadil použitie chemických zbraní proti vlastnému obyvateľstvu práve v čase, keď sú v Sýrii prítomní inšpektori OSN. Rusko tvrdí, že Asad by také šialenstvo nevykonal a že za útokom je teda opozícia. Biely dom reagoval vyhlásením, že stále zvažuje všetky fakty o útoku. Minister obrany Chuck Hagel 25. augusta vyhlásil, že Pentagon je pripravený použiť aj vojenskú silu, ak na to dostane príkaz od prezidenta. Medzitým organizácia Lekári bez hraníc uviedla, že ľudí, ktorí boli pravdepodobne zasiahnutí toxickou látkou, bolo v Sýrii okolo 3600.

Barack Obama si vyslúžil mnoho výčitiek: že mal vojensky zasiahnuť už dávno, že znížil váhu svojich hrozieb a svojho slova, ba je celkom možné, že svojou nečinnosťou dodával smelosť tým, ktorí v Sýrii vraždili a stále vraždia. A naozaj v nejednej chvíli tohto zložitého vlečúceho sa konfliktu vyzeral ako nerozhodný a príliš opatrný prezident. Prezident, ktorý radšej rieši problémy typu globálneho otepľovania (čo sa riešiť možno dajú a možno nie, no rozhodne nie sú také krvavé a brutálne ako vraždenie v Sýrii, kde od začiatku občianskeho konfliktu prišlo o život odhadom stotisíc ľudí).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite