Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obavy o Istanbul

.juraj Kušnierik .názory

Hoci som v Istanbule nikdy nebýval a vždy som v ňom bol viac-menej ako turista, veľmi som si ho obľúbil. Preto ma znepokojujú správy, ktoré z neho prichádzajú.

Juraj Kušnierik

O Istanbul som sa začal zaujímať, keď som pred niekoľkými rokmi na MFF Bratislava uvidel film Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul. Natočil ho v Nemecku žijúci turecký režisér Fatih Akin a jeho témou je pestrofarebná istanbulská hudobná scéna. Basgitarista Einstürzende Neubauten Alexander Hacke spolu s filmármi navštevuje miestnych hudobníkov, rozpráva sa s nimi, počúva ich, s niektorými si zahrá a pritom nám ukazuje fascinujúce zákutia živého, unikátne premiešaného mesta. Takto som objavil výborného muzikanta a producenta Mercana Dedeho, šikovného hiphopera Cezu, popovú divu Sezen Aksu, či žánre ignorujúcu kapelu Baba Zula. Neskôr som čítal Istanbul Orhana Pamuka - spomienky istanbulského nobelovca na detstvo a mladosť prepletené s veľkou históriou veľkého mesta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite