Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máme sa báť rómskeho nacionalizmu?

.jozef Majchrák .názory

Nedávno som narazil na staršiu štúdiu Inštitútu informatiky a štatistiky o demografickej budúcnosti slovenských okresov. Ponúka zaujímavý pohľad na to, ako bude Slovensko vyzerať v roku 2025.

Jozef Majchrák

Podľa štúdie sa do roku 2025 bude znižovať počet okresov, v ktorých bude pribúdať obyvateľstvo. Pokiaľ ide o celkový prírastok obyvateľstva ( je daný pôrodnosťou, úmrtnosťou a migráciou), budú na Slovensku existovať iba tri oblasti, v ktorých bude rásť počet obyvateľov.

Prvou bude zázemie Bratislavy, tvorené okresmi Senec, Pezinok, Malacky a Dunajská Streda.

Druhú oblasť bude tvoriť päť okresov na severe stredného Slovenska.

Najväčšia oblasť s nárastom obyvateľstva bude na východnom Slovensku a budú ju tvoriť všetky okresy Prešovského a Košického kraja okrem košických mestských okresov a šiestich najvýchodnejších okresoch pri hranici s Ukrajinou.

Podľa štúdie budú v roku 2025 medzi desať okresov s najvyšším celkovým prírastkom obyvateľstva patriť okresy Senec, Námestovo, Kežmarok, Sabinov, Košice okolie, Levoča, Stará Ľubovňa, Vranov nad Topľou, Prešov a Tvrdošín.

Hoci citovaná štúdia sa hlbšie nezaoberá faktormi pribúdania obyvateľov v spomínaných oblastiach, dá sa predpokladať, že v prípade zázemia Bratislavy je to najmä migrácia, v okresoch na severe Slovenska silná religiozita a v oblastiach  na východe sa pod dobrý výsledok podpisuje najmä vyššia pôrodnosť Rómov.

Pristavme sa práve pri tejto tretej oblasti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite