Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strýko Držgroš a pasca likvidity

.lukáš Krivošík .názory

Káčer Držgroš McDuck, obľúbená animovaná disneyovská postavička, má 65 rokov. Niektorí ekonómovia, či investiční poradcovia dumajú nad odkazom tohto mrzutého boháča ako keby išlo o človeka z mäsa a kostí.

Lukáš Krivošík

Trochu nostalgie

Čo majú spoločné Monty Burns, Jay Gatsby, strýko Držgroš, Gordon Gekko, Tony Stark alebo J. R. Ewing? Všetci sú prinajmenšom kontroverzní boháči a ani jeden z nich naozaj neexistuje. Avšak svojimi fiktívnymi životnými príbehmi, zhmotnenými v knihách, comicsoch, televíznych seriáloch a filmoch rezonujú skoro ako skutoční ľudia. Napríklad americký magazín Forbes vyhlasuje každoročne   zoznam pätnástich najbohatších fiktívnych postavičiek. A návštevníci  mládežníckeho portálu Birdz.sk vlani dokonca riešili otázku, či je strýko Držgroš majetnejší ako Boris Kollár (väčšina usúdila, že je, keďže Držgroš nemá také vysoké výdavky na svoje ženy a deti).

V decembri 1947 vyšiel comics káčera Donalda s názvom Vianoce na medvedej hore. Nachádzal sa v ňom prvý výstup strýka Držgroša, ktorého anglické meno Scrooge je odvodené od postavy Ebenezera Scroogea zo slávnej Vianočnej koledy Charlesa Dickensa. Kreslený káčer tu bol zobrazený ako lakomý osamelý odľud, no jeho duchovný otec Carl Barks z neho v neskorších comicsoch postupne vytvoril mnohorozmernejšiu postavu.

Slováci poznajú strýka Držgroša predovšetkým z animovaného seriálu Duck Tales, ktorý bol u nás veľmi populárny začiatkom 90. rokov. Daboval ho Karol Čálik. Príbehy z Káčerova vychádzali vtedy aj ako comics. Asi pred rokom som v tejto súvislosti zažil zaujímavú vec. Bol som novinársky riešiť čosi u jedného podnikateľa. Žiadna veľká firma, mal asi dvadsať zamestnancov. Keď som odchádzal, upútal ma zarámovaný plagát strýka Držgroša na stene jeho kancelárie. „Váš podnikateľský vzor?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite