Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Piccolo neexistuje!

.elena Akácsová .názory

Nechcem piccolo ani malé či veľké presso, chcem len správne urobené espresso. České hnutie za reinštalácia kávovej kultúry ovládlo internet, azda raz ovládne aj pohostinské zariadenia u nás.

Elena Akácsová

V susedom Česku istý čas vášnivo diskutovali zákazníci a ľudia z tzv. horeca biznisu (hotely-reštaurácie-kaviarne), špeciálne baristi, teda experti na robenie espressa, či je označenie piccolo, veľké a malé presso prehrešok proti kávovej kultúre a treba tvrdo opravovať každého, kto to takto nesprávne používa, zákazníka aj čašníka, alebo je to už tak zaužívaný český výraz, že to treba brať ako český preklad a používať to.

Schválne, skôr ako budete čítať ďalej alebo si kliknete na priložený link, koľko vody má mať klasické espresso? A koľko vody má mať vlastne to piccolo?

Debata sa nikam nedostala, niektorých sústavné pripomienkovanie prestalo baviť, lebo im to len pokazilo náladu (v prípade zákazníkov), alebo kšeft (v prípade čašníkov). Niektorí espressoví puristi sa rozhodli pre posledný zúfalý krok – založili webstránku www.piccoloneexistuje.cz, z ktorého si každý záujemca môže vytlačiť názorný obrázok s popiskami, aké dávkovanie kávy má aký správny názov. S obrázkom môže každý naložiť ako chce, vložiť ho do nápojového lístka, dať ho plagát do svojej prevádzky, vytlačiť na vizitku a oplieskavať to o hlavu čašníkom, prípadne to rovno nosiť na tričku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite