Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milujeme Slovensko dostatočne?

.lukáš Krivošík .názory

Problém Slovákov nie je, že svoju krajinu azda milujú prehnane, ale že ju naopak nemilujú dostatočne. Príklady Švajčiarov, či Škandinávcov ukazujú, že láska k vlasti, zmysel pre dobro politickej obce, občianska angažovanosť a poctivá správa vecí verejných spolu súvisia.

Lukáš Krivošík

Keď zomrela nositeľka Nobelovej ceny za ekonómiu Elinor Ostromová vyjadril som na   tomto mieste v súvislosti s jej prácou myšlienku, že základný problém slovenského verejného života spočíva v nedostatočnom zmysle pre spoločné dobro politickej obce. Namiesto toho, čo nemecky hovoriace národy nazývajú „Gemeinsinn“, tu máme akúsi veľkú tragédiu obecnej pastviny. V rámci nej sa jednotliví občania i politici snažia drancovať verejný priestor, kým spoločná snaha o jeho zveľaďovanie je vyhradená nepatrnej skupinke rojkov.

Prečo to severanom tak dobre funguje

Mnohí Slováci pritom s obdivom vzhliadajú k spoločenskému modelu krajín severnej Európy. Nejde len o sociálny štát, ktorý robí dojem na ľavičiarov. Dánsko, Fínsko, Švédsko, či Nórsko môžu byť napodiv vzorom aj pre trhových liberálov. Hoci majú vyššiu mieru prerozdeľovania a rigidnejší trh práce, v medzinárodných  rebríčkoch ekonomickej slobody prekvapujúco figurujú na popredných miestach (a pred Slovenskom).

Je to preto, že ich justičný systém veľmi dobre ochraňuje majetkové práva a vymožiteľnosť záväzkov. Ba čo viac, v Škandinávii dohody z vlastnej iniciatívy plnia ochotnejšie aj samotné zmluvné strany. Štátna správa je efektívna, transparentná a regulačné zaťaženie firiem zbytočnou byrokraciou nízke. Korupcia takmer neexistuje.  

Politika, sociálny systém i podnikateľské prostredie v severských štátoch zrejme fungujú preto tak dobre, lebo ich obývajú národy s dobre vyvinutým zmyslom pre komunitu a spoločné dobro jej členov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite