Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pamiatkari pod tlakom

.eva Čobejová .názory

Pamiatkári sa ocitli v nezávideniahodnej situácii. Ak je nejaký pozoruhodný objekt vážne ohrozený, často jediný spôsob ako ho zachrániť, je vyhlásiť ho za národnú kultúrnu pamiatku. Preto sú pamiatkári pod tlakom. Isto, nie je to vždy čistý spôsob, ale naozaj je často jediný.

Eva Čobejová

V médiách sa už objavila správa, že na Košickej ulici v Bratislave dostali výpoveď prenajímatelia priestorov v objekte tzv. úpravne. Tento objekt sa začal meniť na príjemnú nákupnú uličku, ale nový investor má s ňou asi iné plány. Zaujímavé je, že v tomto prípade Jana Šulcová z Pamiatkového úradu SR navrhovala ako hodný pamiatkovej ochrany aj objekt úpravne, akurát že vtedajší majiteľ sa odvolal proti návrhu pamiatkárov a na ministerstve kultúry sa rozhodli, že pamiatkovo chrániť sa bude iba budova bývalej pradiarne na Svätoplukovej ulici. Ak sa teda nový majiteľ rozhodne objekt zlikvidovať, pamiatkári v tom budú nevinne.

Trošku iný prípad je objekt obchodno-spoločenského centra na Kamennom námestí v Bratislave (teda hotel Kyjev a obchodný dom Tesco). Aj v tomto prípade by majiteľ rád zbúral niektoré časti komplexu a postavil niečo nové. S protestom sa ozvali renomovaní slovenskí historici architektúry, ktorí sa obávajú, že významná stavba modernej architektúry na Slovensku, ktorú v roku 1960 navrhol arch. Ivan Matušík, bude zničená. (O tejto téme sme písali v .týždni 17/2012.) Preto pred dvoma rokmi architekti združení v skupine DOCOMOMO podali na Pamiatkový úrad SR podnet, aby vyhlásil túto stavbu za národnú kultúrnu pamiatku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite