Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predčasné R.I.P.: Levon Helm

.peter Bálik .názory

Fanúšikov skupiny The Band musela zarmútiť veľmi smutná správa z tábora bubeníka Levona Helma spred dvoch dní, že tento slávny hudobník je v poslednom štádiu ochorenia rakoviny.

Peter Bálik

Predčasné R.I.P. by sa nemali písať, ale svet už začal vopred kondolovať jeho rodine a blízkym, pretože s Levonovou smrťou odíde podľa niektorých hudobných kritikov najlepší bubeník všetkých čias.
Samozrejme, v hudbe je ťažké a takmer nemožné posúdiť, ktorý hudobník je lepší, no Levon Helm bol tým bubeníkom, ktorý hral na svoj nástroj tak prirodzene ako keď ľudia dýchajú. Nebol za tým žiadny dril, nehral žiadne dlhokánske sóla a nebol ničím výstredný, jednoducho šiel po podstate radosti.
Levon bol žiakom drsnej hudobníckej školy prelomu päťdesiatich a šesťdesiatich rokov, keď spolu s The Hawks robil sprievodnú skupinu rokenrolovému spevákovi Ronnie Hawkinsovi, s ktorým hrali takmer vo všetkých zapľuvaných amerických kluboch od Floridy až po Minnesotu. Helm nebol len bubeníkom, ale všestranným hudobníkom, ktorý vedel výborne spievať, hrať na všetky možné nástroje, vrátane obľúbenej mandolíny. Keď v polovici šesťdesiatych rokov hľadal Bob Dylan kapelu na svetové turné, vybral si The Hawks. Levon s nimi vtedy nehral, po nezhodách vo vnútri kapely sa vrátil do rodnej Kanady.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite