Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rómovia: strategický problém Slovenska

.jozef Majchrák .názory

Robert Fico si za úvahy o riešní rómskeho problému vyslúžil rozpačité reakcie. Nepovedal v podstate nič konkrétne, takže ešte veľmi nie je čo analyzovať. Ak by však Ficove vyjadrenia boli signálom, že táto téma bude prioritou jeho vlády, tak by to bol signál pozitívny.

Jozef Majchrák

Už je totiž načase, aby sa na problém rómskych komunít najmä na východe krajiny začalo pozerať ako na strategickú prioritu Slovenska.  Tomu by malo zodpovedať aj nasadenie kapacít tohto štátu na jeho riešenie.

Ako novinár a ešte predtým ako sociológ som navštívil väčšinu rómskych osád na Slovensku. Niektoré aj viackrát. Videl som situáciu v nich, ale rozprával som sa aj s Nerómami, ktorí v susedstve osád žijú a veľa času som strávil aj s miestnymi starostami a primátormi.

Z týchto návštev a stretnutí mi vyplynulo niekoľko záverov.

V lokalitách, kde je spolužitie medzi Rómami a Nerómami problematické (opakujúca sa drobná kriminalita, obťažovanie) je tento problém jedným z faktorov zmeny štruktúry obyvateľstva. Samozrejme nie jediným, ale dôležitým. Časť ľudí sa tu aj kvôli únave z problematického spolužitia radšej zbavuje svojich nehnuteľností, ktorých cena tak prudko padá, a sťahuje sa do pokojnejších oblastí. Mladí, ktorí odišli na štúdia sa nevracajú domov a zostávajú len starí ľudia, ktorí už na zásadné životné zmeny nemajú energiu. Tieto regióny tak prichádzajú o ľudský kapitál a ešte viac sa prepadávajú do chudoby, ktorá je v nich už aj tak kvôli zlej infraštruktúre a malým pracovným možnostiam dosť veľká.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite