Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa sa stretáva so svetom

.juraj Kušnierik .názory

Je ťažké rozmýšľať a písať o Európskej únii bez irónie a sarkazmu. Po zhliadnutí výstavy Europe Meets The World v kodaňskom Nationalmuseet je to nemožné.

Juraj Kušnierik

Len aby nedošlo k nedorozumeniu: Kodaň považujem za jedno z najlepších miest na svete a dánske Národné múzeum v jej centre je skvelou inštitúciou, ktorá poteší dušu (výstavy) aj telo (výborná reštaurácia - má názov Klima, podáva sa v nej "clima-friendly" jedlo, ktoré je však napriek tomu chutné). 
Keď som sa s Jesperom a Jorunn v nedeľu dosýta najedol v Klime (podľa informácií na stene reštaurácie ma zjedené clima-friendly jedlo oprávňovalo na 10-kilometrovú jazdu ovzdušie znečisťujúcim autom - nuž áno, v ponuke nebola fazuľa ani žiadne iné strukoviny, čo minimalizovalo tvorbu škodlivého bioplynu), rozhodli sme sa pozrieť si aktuálnu výstavu Europa møder verden, čiže Europe Meets The World, čiže Európa sa stretáva so svetom.
Svoje rozhodnutie sme neoľutovali.
Dramaturgia veľmi šikovne a moderne inštalovanej, no na artefakty neveľmi bohatej výstavy zdôrazňovala dve hlavné myšlienky: (1) Európa od sveta oveľa viac prijala než svetu dala a (2) Európska história je plná otázok, na ktoré však existuje odpoveď.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite