Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Šeban: prišiel taký nenápadný ujo...

.juraj Kušnierik .názory

Andrej Šeban vydal výborný pesničkový album Časozber. Dohodli sme si s ním preto rozhovor. Trval skoro tri hodiny. Andrej rozprával o kapelách a ľuďoch, s ktorými hrával, o hudbe, o hudobnom priemysle. Priamo a otvorene. Tu je malá ukážka. Celý rozhovor nájdete v tlačenom .týždni.

Juraj Kušnierik

Ako vlastne vznikol Demikát?
Keď som mal štrnásť, hral som v kapele s vehementným názvom Trio Lapošovci. Ten názov sme si nevymysleli my, dalo nám ho Obvodné a kultúrne stredisko.
Trio Lapošovci?
Bratia Lapošovci, basák a bubeník, ma počuli hrať, oslovili ma a ja som ich ponuku prijal. Veľmi som si ich vážil. Boli o tri, štyri roky starší, chodili v komplet džínsovom oblečení a mali dlhé vlasy. Môj otec mal garáž, ktorá sa stala našou skúšobňou. Pôvodne sme sa mali volať BB Puding alebo Eukalyptus a s týmto menom sme sa šli zahlásiť na Obvodné a kultúrne stredisko Bratislava 1 k pánu Vozárovi. Povedal nám, že sa tak nemôžeme volať a že pre nás má podstane lepšie názvy ako Sputnik alebo Raketa. To sa nám nepáčilo. Potom sa pozrel na súpisku a uvidel mená Ján a Igor Lapoš, zamyslel sa a vzápätí povedal: Už to mám, budete sa volať Trio Lapošovci! Hrali sme na súťaži amatérskych skupín na Búdkovej ulici, kde vystupovali rôzne súbory, medzi nimi kapela Vákuum, kde hral Marián Greksa na basu. Marián ma videl hrať, po koncerte prišiel za mnou s tým, že zakladá novú skupinu. Prišiel som na skúšku, kde som zožal hneď veľký úspech, pretože som mal gitaru značky Gibson, ktorú som mal požičanú od Jána Baláža. Zahrali sme si, pozdávalo sa nám to a Marián navrhol, že založíme skupinu, ktorá bude hrávať na tanečných zábavách. Zohnal Janka Fabrického, u ktorého sme začali skúšať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite