Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Labyrint v labyrinte

.juraj Kušnierik .názory

Revue Labyrint oslavuje 20. narodeniny. Je to dôvod k menšej oslave.

Juraj Kušnierik

V roku 1991 si pražský pouličný kníhkupec Joachim Dvořák uvedomil, že s rastúcim množstvom novovzniknutých vydavateľstiev rastie aj potreba informačného "plátku". Keďže mu nechýbala podnikavosť, začal ho - na pár stranách novinového papiera - vydávať. Nemohol tušiť, že za niekoľko rokov z toho vznikne jedinečné kultúrne periodikum.
Neostalo pri predávaní kníh a informačnom plátku. Joachim založil dôležité vydavateľstvo Labyrint, ktoré okrem množstva českej a prekladovej literatúry vydáva napríklad aj obľúbené "Gutenbergove čítanky svetovej prózy" (aktuálna je dvojjazyčná čítanka súčasnej holandskej literatúry), komiksy ako aj každoročný informačný literárny a vydavateľský Almanach.
S Revue Labyrint sa v priebehu rokov 1991 až 1997 udiali tri navzájom súvisiace evolučné zmeny: znižovala sa frekvencia vydávania, rástol počet strán a prehlboval sa obsah.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite