Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radšej Lipšic ako Kotleba

.jozef Majchrák .názory

Minister vnútra Daniel Lipšic zaviedol od januára nové opatrenia, ktoré majú znížiť kriminalitu v rómskych komunitách. V blízkosti rómskych osád má byť jednoducho viac policajtov.

Jozef Majchrák

Za tento krok si minister vyslúžil od niektorých médií a mimovládnych organizácií pomerne silnú kritiku.  Jeho oponenti v zásade tvrdia dve veci. Po prvé: Lipšic svoj postoj nekoordinuje s ostatnými rezortami, nediskutuje s odborníkmi a k riešeniu rómskej problematiky nepristupuje systémovo. Po druhé: Hlavným motívom ministrovho angažovania sa v tejto oblasti je populizmus a snaha pripísať si politické body.


Keďže som sa v minulosti venoval terénnemu sociologickému výskumu, mnohé lokality, kde žije vysoká koncentrácia Rómov, som ako výskumník navštívil. Opakovane som ich v posledných rokoch navštevoval aj ako novinár.  

Drobná kriminalita, každodené obťažovanie a znepríjemňovanie života zo strany časti Rómov  sú v mnohých obciach najmä na východe Slovenska bežnou súčasťou každodenného života.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite