Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Koniec SaS? Matovičovskí Demokrati? Európa bez voličov?

.štefan Hríb .názory

Výsledok volieb do Európskeho parlamentu je dvojaký – nárast radikálov, ale aj vyššia účasť vo viacerých štátoch a zachovanie väčšiny pre umiernený stred. Čo teda prevažuje?

Štefan Hríb

začnime Slovenskom. Dobrou správou je prekročenie 30 percentnej hranice zúčastnených voličov. Znamená to, že európsky kontext sa nám predsa len dostáva do hláv ako náš vlastný. 

Dobrou správou je aj víťazstvo PS. Znamená to, že ani hanebné zneužitie odporného atentátu na obviňovanie opozície, médií a mimovládok nepomohlo Smeru dominovať. Navyše, nebyť prepadnutých hlasov, opozícia by voľby vyhrala, čo je po parlamentných a prezidentských prehrách prvý náznak zmeny voličských nálad.

Napokon, dobrou správou je aj voličské odmietnutie SNS a bývalého OĽaNO.

Zlou správou naopak je, že do Európskeho parlamentu sa celkom výrazne dostala extrémistická Republika. Znamená to, že ak aj z parlamentu vypadne SNS, tento breh je pripravený pomôcť Smeru znovu vládnuť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite