Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podrobenie televízií

.štefan Hríb .názory .téma

Spor s aktuálnou mocou o slobodnejšiu RTVS plní námestia a kritické médiá, hoci je už prehratý. Spor s tou istou mocou o spravodajstvo televízií Markíza a JOJ je omnoho tichší, hoci bude mať ešte vážnejšie dôsledky.

Štefan Hríb

prehra v zápase o RTVS je, samozrejme, dôsledkom volieb, v ktorých vyhrala taká väčšina, ktorá v sebe nesie mečiarovský pohľad na svet. V ňom je víťazstvo vo voľbách povolením mocensky zabrať každé slobodné územie a inštitúciu, ktoré v štáte existujú. Ale prehra v zápase o RTVS je aj dôsledkom predošlých desaťročí, a teda rôznych väčšín. 

aká bola RTVS

RTVS si ani za 35 rokov nedokázala vybudovať takú pozíciu, povesť a verejnú podporu, ktoré by rôzne vládne väčšiny odradili od pokusov urobiť z nej svojho sluhu. Ak by sa naša verejnoprávna televízia a rozhlas stali rodinným striebrom tejto republiky, ako sa to podarilo Českej televízii, jej opakované podrobenie by bolo pre akúkoľvek moc omnoho riskantnejšie. Ale kedy bola RTVS naozaj slobodná a kvalitná? Kedy vytvárala verejnú mienku, kedy prichádzala so zisteniami, ktoré preberali súkromné médiá, kedy kultivovala verejný priestor sebavedomou publicistikou a aktuálnymi dokumentmi, a kedy odmietala sebecké želania politikov? V koľkých z 35 rokov slobody bola takáto?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite