Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fond na podporu umenia dobýjajú vládne hordy

.marian Jaslovský .názory .téma

Ak sa dohodneme, že kvalitná kultúra potrebuje v takej malej krajine, ako je tá naša, podporu štátu, asi budete súhlasiť s tým, že FPU (Fond na podporu umenia) je veľmi osožná inštitúcia.

Marian Jaslovský

a keďže je osožná, nezávislá a snaží sa podporovať kvalitu (a sú v nej nemalé peniaze) a podporuje (aj) umelcov, ktorých smerácko-hlasovsko-SNSácka horda považuje za neprijateľných, samozrejme, že sa dostala do hľadáčika veľmi skoro. Pretože ide o verejné zdroje a tie nebudú predsa dotovať nejakých slniečkárov a liberálov, nie? 

dobrá práca Mareka Maďariča a spol.

Marek Maďarič bol minister kultúry prvej aj druhej Ficovej vlády, z tej druhej predčasne odišiel pre nezhody. No a práve tento Maďarič kompetencie dovtedajšieho fondu Pro Slovakia, ktorý vznikol hneď po revolúcii a podliehal priamo pod MK, previedol na nezávislý subjekt FPU. Ten vypísal prvú výzvu v decembri 2015. 

Dotácie Fondu (z verejných zdrojov) umožňovali kultúrne aktivity v podstate vo všetkých oblastiach kultúry. Alokovaná čiastka od roku 2018 je štandardne 20 miliónov eur. FPU ročne spracuje približne 5 000 predložených žiadostí a uzavrie približne 3 300 zmlúv s úspešnými žiadateľmi. Vzhľadom na rozpočet môže fond podporiť asi len tretinu predložených projektov, teda veľakrát nemôže podporiť ani kvalitné žiadosti. Výška žiadanej sumy v aktuálnom roku dosiahla cca 65 000 000 eur, pričom rozpočet fondu – 20 000 000 eur – sa od roku 2018 nezmenil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite