Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Čo môže každý z nás urobiť, aby sme neskončili ako v Rusku

.marína Gálisová .názory

Tento text vychádza bezplatne v rámci akcie Presvedč jedného nevoliča.

Marína Gálisová

je veľmi dôležité, s akým postojom sa na Slovensku blížime k prezidentským voľbám. Ani porazenectvo, ani prehnané sebavedomie nepomôže. Čo pomôže, aby nevyhral Peter Pellegrini a prečo vlastne nemá vyhrať? 

Keď som písala tento text, bola nedeľa a v Rusku sa končili voľby. Bola to fraška s hádzaním hlasov do čiernych dier.  Vladimir Putin sa znovu sám zvolil i vyhlásil za prezidenta, lebo ruské prezidentské voľby nie sú vybory v duchu toho, že by v nich občan vyberal prezidenta. Sú to vybory, v ktorých vopred zvíťazila Putinova voľba, jeho výber, on sám. 

Vdova po zavraždenom odporcovi Putina Alexejovi Navaľnom vyzvala tých voličov v Ruskej federácii, ktorí nechcú za prezidenta Putina, aby prišli do volebných miestností, vystáli si tie rady, a tam chvíľu postáli pred urnou a – nehlasovali.

Je to až zúfalé, že toto je v Rusku dnes jediný spôsob, ako môžete voliť niekoho iného než Putina či jeho klony. Putina môžete nevoliť jedine tým, že neodvolíte vôbec. Do volebných štatistík sa tento zúfalý prejav odporu nedostal. Ale aspoň sa viditeľne prejavilo, že sú aj Rusi, ktorí Putina nechcú. A keď Julia Navaľná prichádzala v Berlíne k ruskej ambasáde, zhromaždení ľudia - čakajúci na to, aby prejavili volebný odpor proti Putinovi - jej tlieskali. Keďže však Putinova moc uniesla v Rusku všetky bezpečnostné zložky, všetky inštitúcie a podrobila si aj obrovskú časť verejnosti, sú tieto prejavy síce dôležité, ale bolestne osamotené.

U nás sa prezidentské voľby budú konať o niekoľko dní. Kampaň pred nimi nie je fér, účet Petra Pellegriniho nie je transparentný, jeho maximalistické bilbordy a jazdy po republike a kvetiny pre priaznivkyne sú financované ktovie ako a ktovie kým. A on sám sa zatiaľ zubami-nechtami bráni vstúpiť do verejnej televíznej diskusie s Ivanom Korčokom, do ktorej je opakovane pozývaný.

Toto všetko vytvára nie celkom férové prostredie, ale nie je to ešte ani zďaleka také zúfalé a nespravodlivé a beznádejné ako v Rusku. Ani náhodou. A hoci Ficova moc unáša inštitúcie, chce podupať vládu práva a zapchať ústa médiám, stále sa jej nepodarilo putinizovať Slovensko úplne.

A toto je to, čo si potrebujeme teraz uvedomiť: že my do budúcna putinizáciu a ani voľby, vybory na ruský spôsob, určite nechceme. Nechcú ich, verím tomu, ani mnohí z tých, ktorí by teraz radi volili Petra Pellegriniho, prípadne iných kandidátov. Zvažujú voľbu iných kandidátov ako Ivana Korčoka, pretože sa im zdá Ivan Korčok málo známy, málo prístupný, málo „ľudový“. Akokoľvek by sa o tom s nimi dalo sporiť, nič z toho nie je dôležité. Nie je dôležité ani to, či je Ivan Korčok známy, ani či je Ivan Korčok ľudový. Nie je dôležité, či sú vám jeho okuliare sympatické alebo nie. Čo je teda dôležité?

Treba si dôsledne uvedomiť, že v našich prezidentských voľbách ide len a len o jedno: aby sme nedopadli ako ruská gubernia. Aby sa na Slovensku nepodarilo úspešne vypestovať odnož ruskej diktatúry. Aby sme neboli Bieloruskom v Strednej Európe. Aby sme sa nestali znovu súčasťou ruského politického priestoru, lebo to by bol koniec Slovenska. Zopakujem to už po stýkrát: Ak Slovensko nebude slobodné, tak nebude vôbec a bodka. 

„V túto ruskú volebnú nedeľu si musíme dôsledne uvedomiť, že tu ide len a len o jedno: aby sme nedopadli ako ruská gubernia.“ 

Nuž a z tých kandidátov, ktorí sú v slovenských prezidentských voľbách k dispozícii, je iba jeden jediný, ktorý tomu môže pomôcť zabrániť. Lebo iba v jednom z nich sa spájajú dva faktory: charakter a realistická šanca. Iba Ivan Korčok má ten charakter a tie hodnoty, ktoré nás môžu ubrániť pred podľahnutím agresívne rozpínavému a vojnychtivému Rusku. A iba Ivan Korčok má takú podporu, že môže zvíťaziť, a tým zabrániť, aby sme Rusku podľahli.

To je všetko. O viac nejde. A vlastne ani nemôže ísť o nič viac, lebo toto je najviac.

Ale vlastne, ešte niečo. Ak musí pre záchranu Slovenska vyhrať Ivan Korčok, čo k tomu pomôže? Niekoľko vecí.

Nečítajte už prieskumy a neskúmajte názory stávkových kancelárií. Nehľadajte odpovede v médiách, ktoré sú dnes pod palcom ficovcov, čiže nespoliehajte sa v tejto téme na bulvár, Markízu a pomaly už ani na RTVS.

Nenazdávajte sa vopred, že Ivan Korčok aj tak nevyhrá. Má veľmi dobrú šancu.

Ale nepodľahnite ani deštruktívnej sebaistote – že v prvom kole dáte hlas niekomu inému, kto vám je z nejakého okrajového dôvodu bližší, a veď Ivan Korčok aj tak postúpi do druhého kola a tam už za neho zahlasujete. To sú špekulácie a na tie nie je čas vo vyhrotenej situácii, keď nám hrozí diktatúra ruského typu alebo priamo pohltenie Ruskom.

Ani porazenectvo, ani prehnaná sebaistota nám teraz nepomôžu, vyhnime sa obidvom. To, čo musíme urobiť, je úplne jednoduché: už v prvom kole ísť a dať hlas Ivanovi Korčokovi. Pre záchranu slobody, samostatnosti, štátnosti Slovenska. Lebo, poviem to aj stoprvý raz: Ak Slovensko nebude slobodné, tak nebude vôbec a bodka. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite