Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľnyj – zbytočná obeť?

.marína Gálisová .názory

Zoči-voči takej tragédii, ako je smrť Alexeja Navaľného v ruskom väzení, musí človek skloniť hlavu a vyhnúť sa akejkoľvek bohorovnosti. Preto to, čo píšem teraz, píšem s pokorou a smútkom. Ak s hnevom, tak len na Putina a jeho Rusko.

Marína Gálisová

za smrť Alexeja Navaľného môže len a len Putin, len a len to Rusko, ktoré ho podporuje. Môžu za ňu jednotliví Rusi, ktorí Putina podporujú. Nemôže za ňu Alexej Navaľnyj, ktorý sa vrátil z Nemecka, kde sa mu vďaka lekárom podarilo prežiť jeden pokus o atentát. Bol to prejav neskutočnej statočnosti, že sa vrátil.

No už keď sa do Ruska vracal, bolo jasné, že skôr či neskôr ho v Rusku zabijú – a tentoraz ho nikto nezachráni. Takže, chcem to zopakovať – za tú smrť môže len Putin a Putinovi Rusi, ktorých je, zdá sa, stále neznesiteľne veľa. No aj tak mám pocit zmaru a zbytočnosti tejto smrti, hoci nie úplnej. Vysvetlím. 

Moja racionálna časť hovorí, že Alexej Navaľnyj by bol v exile pre normálnejšiu časť Ruska užitočnejší, ako bol pre ňu v ruskom väzení. A že hoci by aj na Západe musel žiť obklopený bezpečnostnými opatreniami, pretože pokusy o jeho zabitie by určite prišli znovu a znovu, tak jeho šance na prežitie by boli neskonale vyššie. A tým, že by prežil, by Rusku prospel viac. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite