Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Urobila pani prezidentka chybu, alebo rozumný krok?

.štefan Hríb .názory

Podpísať zákon, ktorý je pre spravodlivosť najhorší za dlhé roky, vyzerá ako hrubá nekonzistentnosť a márne taktizovanie. Alebo ide o potlačenie vlastného ja v prospech šance, ze zákon napokon nenadobudne účinnosť?

Štefan Hríb

je mimo akúkoľvek pochybnosť, že prezidentka považuje navrhované zmeny trestnej politiky za neprijateľné. Stačí si spomenúť na jej nedávne vystúpenie v parlamente, kde ho ostro a veľmi kvalifikovane odmietla. Ako teda mohla podpísať amnestiu pre zločin? Podpis znamená súhlas. Ak ale tento konkrétny podpis nie je prejavom súhlasu, čím je? A akú má potom váhu podpísané meno? Táto civilizácia je založená na slove a jeho váhe. Môže teda samotná hlava štátu taktizovať až tak, že svojím menom vyjadrí súhlas so zákonom, s ktorým pritom absolútne nesúhlasí? Nie sme už mimo vlastných základov? 

Nie je to rétorická otázka. Ak nás nepriatelia spravodlivosti dotlačia až k rozhodnutiam, ktoré v mene obrany spravodlivosti poprú váhu našich slov a mien, nie je jasné, kde sa vlastne zastavíme. Čo ostane zo spravodlivosti, ak k nej vedú negarantované slová a mená? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite