Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré správy z USA? Áno, napriek Trumpovi

.marína Gálisová .názory

V USA sa dejú veci, ktoré dvíhajú tlak jednotlivcom a napätie vo svete. Primárky signalizujú nomináciu Trumpa za republikánov, spory v Kongrese prispeli k neistote o osude Ukrajiny. A teraz Trump povedal, že by Rusko povzbudil k útokom na krajiny NATO. A predsa...

Marína Gálisová

a predsa, hoci dôvodov na frustráciu je dosť, na zúfalstvo zatiaľ nie je ani jeden.

Najskôr k pomoci Ukrajine. V USA dlhodobo zúri spor medzi izolacionistami a tými, ktorí presadzujú potrebu transatlantickej spolupráce. Žiaľ, v tomto spore to často vyzerá, že izolacionisti majú navrch. Logicky to vyvoláva stresy u spojencov – Európa ako celok sa bojí o osud NATO a o svoju budúcnosť v susedstve agresívneho Ruska, a východná časť Európy, najmä Ukrajina, sa bojí o prežitie. Je to oprávnený strach. Bez silnej Ameriky v role lídra slobodného sveta je totiž osud Európy ozaj na vážkach a osud Ukrajiny vyzerá byť spečatený. 

Ale v USA naďalej mnohí jednotlivci aj skupiny bojujú za transatlantickú spoluprácu, za NATO a proti opusteniu Európy. Bojujú, lebo si uvedomujú, že tento boj predstavuje pre Američanov nielen morálnu povinnosť, ale aj totálne pragmatický vlastný záujem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite