Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trestanie sexuálneho násilia vypovedá o civilizácii a svedomí

.marína Gálisová .názory

Táto vláda nemá hanbu. Len preto, aby sa jej ľudia, obvinení z reálnych trestných činov, nedostali do väzenia – rádovo desiatky ľudí, dobre, pri podrobnejšom zábere by to bolo možno niekoľko stoviek – mení základné zákony, ktoré definujú našu ľudskosť.

Marína Gálisová

táto vláda bez hanby znižuje premlčaciu dobu za trestný čin znásilnenia z 20 na 10 rokov. Táto vláda tým skopáva našu kultúru z civilizovaného prostredia do temnoty.

Každá kultúra, ktorá si váži sama seba, trestá sexuálne násilie a minimálne zákonmi sa snaží aj odradiť od jeho páchania. Existuje názor, samozrejme, že zákon od sexuálneho násilia veľmi odradiť nemôže, pretože sexuálne násilie patrí k násiliu páchanému v akomsi „rauši“ či z „náhleho popudu“. Hovorí sa tomu aj zločiny z vášne. Ak vám to v ušiach a v mozgu škrípe, tak máte správny inštinkt. 

Jednak je temný slovný paradox, že sa vôbec nejaký zločin označuje ako zločin z vášne, pretože vášeň je často pozitívny a dobrý zápal pre vec, nadšenie. Ale dobre, lingvistika je skoro taká komplikovaná ako právna teória a mnohokrát je ešte viac než ona záležitosťou citu.

Iná vec je tu oveľa temnejšia. Sex ako taký má s pozitívnym významom slova vášeň spoločného tak veľa, že hovoriť o sexuálnom násilí v spojitosti s vášňou je nielen nepravdivé, ale až výsmešné. Na sexuálnom násilí nie je nič pozitívne vášnivé a nie je to vlastne ani vec vášne – čoraz viac odborníkov sa prikláňa k názoru, že tu naozaj nejde o dôsledok nejakej príťažlivosti či vzrušenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite