Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svetový pohár a svetové fóry

.martin Mojžiš .názory

Prečo sa jedno zranené koleno tak hlboko dotklo takého veľkého počtu obyvateľov tejto krajiny? Je to výrazom empatie mnohých z nás smerom k jednej z nás? Nie, je to niečo hlbšie.

Martin Mojžiš

petru Vlhovú vyhlásil tento časopis opakovane za slovenskú osobnosť roka v oblasti športu, Petre Vlhovej nedávno udelila prezidentka vysoké štátne vyznamenie a Petra Vlhová si včera v Jasnej poranila pri páde koleno tak výrazne, že to pre ňu znamená koniec sezóny. Pre ňu, aj pre nás.

To zranené koleno nás mrzí čiastočne aj kvôli Petre Vlhovej, ale najmä kvôli nám samotným. Hlbokým psychologickým základom fenoménu športového fanúšika totiž nie je radosť z víťazstva cudzieho človeka, ale radosť z víťazstva vlastného. Vyhrala Vlhová, čiže jedna z nás, čiže ja.

Slovenský fanúšik potrebuje takéto víťazstvá výrazne viac, ako fanúšikovia z mnohých iných krajín. Dôvody sú v podstate dva. Máme relatívne málo príležitostí tešiť sa zo svetových výkonov našich športovcov (umelcov, vedcov, …). A máme neúmerne veľa príležitostí hanbiť sa – na svetovej úrovni – za výkony našich politikov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite