Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Argumenty ako za Mečiara, ale tak to aj skončí

.štefan Hríb .názory .editoriál

Ostrá kritika vlády zo strany Európskeho parlamentu pripomína obdobie mečiarizmu, keď Slovensko dostávalo demarše a potom bolo vyradené z prvého kola rozširovania EÚ. A aj reakcie koalície pripomínajú Mečiara.

Štefan Hríb

dostali sme varovanie. Rozumné, založené na faktoch. Už zasa ale počúvame, že ide o zasahovanie do vnútorných vecí Slovenska a tiež že ide o dielo našej opozície, ktorá poškodzuje Slovensko. Je to podozrivo rovnaká reakcia ako za Mečiara – a je rovnako falošná. 

V prvom rade, Európa nepotrebuje našu opozíciu, aby vedela, čo sa u nás deje. Má tu svojich veľvyslancov, svoje inštitúcie, a najmä má vlastné oči a uši. Európski politici a inštitúcie hovorili s opozíciou rovnako, ako hovorili s koalíciou – a ak dnes argumentujú podobne ako plné slovenské námestia, je to len preto, že ani tento pokus o únos štátu nebolo možné v Európe utajiť. Takže nie opozícia, ale vláda poškodzuje Slovensko, pretože ona a jej kroky sú skutočným zdrojom uznesenia Európskeho parlamentu.

Rovnako falošné je tvrdenie, že Európsky parlament zasiahol do vnútorných vecí Slovenska. Toto tvrdenie odhaľuje až na dreň, ako málo stále rozumieme tomu, čo znamená byť členom EÚ. Totiž – Európsky parlament nie sú oni, ale my, rovnako ako úplne všetky európske inštitúcie nie sú oni, ale my. Povedať, že Európsky parlament, v ktorom máme svojich poslancov, zasiahol kritikou škodlivých zákonov a postupov do našich vnútorných vecí, je vecný nezmysel. Slovensko má od vstupu do EÚ viacero identít či úrovní, a jedna z nich je európska. Ale tá nie je akási vonkajšia, vzdialená, cudzia. Je naša, blízka, dokonca vnútorná – stačí sa pozrieť, z čoho si kultivujeme naše mestá, domy či čističky vôd. A keďže je psou povinnosťou európskych – teda našich – inštitúcií dbať na dodržiavanie spoločných pravidiel a efektívne využívanie spoločných zdrojov, rezolúcia Európskeho parlamentu je len naplnením zmyslu tejto inštitúcie. 

Demarše kritizujúce mečiarizmus boli pomocou Slovensku, hoci pán Mečiar soptil o zasahovaní do našich vnútorných vecí a ukazoval na opozíciu. Dnes je to ako cez kopirák – aj táto rezolúcia je pomocou Slovensku, aj na túto premiér soptí a ukazuje na opozíciu. Mimochodom, pán Mečiar aj vďaka tomu prehral.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite