Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Detstvo s Tomášom Janovicom

.marína Gálisová .názory

Správa o smrti Tomáša Janovica vo mne vyvolala smútok, ktorý bol zvláštne osobný. Preto zvláštne, lebo som pána Janovica osobne nepoznala – nie v tom zmysle, že by sme sa boli rozprávali.

Marína Gálisová

ale asi sme sa predsa len niekedy rozprávali. Lebo ten smútok bol hlboký ako za niekým blízkym. Mal v sebe až detský rozmer – smútok dieťaťa. A vtedy som si spomenula: rozprávali sme sa v mojom detstve. Soundtrackom môjho detstva bola poézia pána Janovica. Peter Centimeter, teta Guma, dcéry dreveného tata Táňa a Kata. Celý ten svet slov a obrazov, ktorý moju detskú čitateľskú dušu rytmicky kolísal a zároveň prekvapoval prekračovaním komfortnej zóny, rozširovaním predstavivosti.          

Tam niekde vznikol ten dôverný pocit rozhovoru, ktorý sa mi potom v dospelosti obnovil pri aforizmoch pána Janovica: vetách s často neradostnými posolstvami, ale postavených na radostnej hre s jazykom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite