Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Dúbravský verzus Martina Šimkovičová

.marína Gálisová .názory

Ministerka kultúry je pohoršená, lebo v priestoroch verejnoprávneho rozhlasu objavila zavesený obraz od Andreja Dúbravského. Sú na ňom dvaja naháči v objatí.

Marína Gálisová

ministerku poburuje, že ako ministerka nemá vplyv na to, že takéto obrazy visia na stenách verejnoprávnych budov, a rada by to legislatívne naprávala. Možno sa jej tá legislatívna náprava aj podarí, ale sú aj podstatnejšie otázky.

Načo je na svete umenie? Aby nás uvádzalo do komfortu, alebo vystavovalo diskomfortu? Jedno i druhé má svoju funkciu, jedno i druhé je dôležité.

Ak ponecháme umeniu slobodu iba potiaľ, pokiaľ v nás vyvoláva pocity komfortu, hrozí, že za umenie budeme považovať aj gýč len preto, že je spúšťačom pocitov komfortu.

Ak ponecháme umeniu slobodu aj za hranice nášho komfortu, môžeme sa niečo naučiť – umenie má dar koncentrovane upozorniť na to, že svet nie je len útulný a zodpovedajúci našim nárokom, predstavám a ilúziám. Keď umenie vyruší z komfortnej zóny, má presne tento účinok, a to je dobre.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite