Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boj o budúcnosť civilizácie

.marína Gálisová .názory

Vždy okolo 17. novembra hovorievame o slobode viac ako inokedy. Tento rok si ešte viac ako inokedy uvedomujeme jej krehkosť, aspoň tu u nás. Neviem, či si všetci uvedomujeme, kde všade sa ešte o osud slobody bojuje a čo výsledok týchto bojov bude znamenať pre prežitie civilizácie.

Marína Gálisová

o budúcnosť civilizácie sa dnes bojuje na viacerých frontoch. K tým hlavným patrí Ukrajina a Izrael.

Nemýľme sa, ani v jednom z týchto prípadov nejde o lokálne vojny, ktoré vypukli z lokálnych príčin a mali by sa riešiť lokálne. Ide tu o vojny slobody a neslobody, dobra a zla, života a smrti. Podporiť v nich tú správnu stranu – slobodu, dobro, život – by malo byť úplnou samozrejmosťou. Žiaľ, tá nesprávna strana – nesloboda, zlo a smrť – vie veľmi šikovne miasť ľudí a vábiť ich k sebe.

prvý front: Ukrajina

Civilizácia, ktorá umožňuje prežitie slobody, je vzácny jav. Voľne sa označuje ako západná, to však nie je presné – jej korene sú anticko-židovsko-kresťanské, čiže vôbec nie uzavreté v hraniciach geografického západu. A jej najobdivuhodnejším výtvorom je demokracia – prítomná v najrozličnejších zemepisných šírkach a dĺžkach. Geografické súradnice pre tento typ civilizácie nie sú také dôležité ako určité kultúrne koordináty: úcta k jednotlivcovi a jeho autonómii; sloboda jednotlivca zoči-voči iným jednotlivcom aj zoči-voči štátu; právo jednotlivca dosahovať vlastným úsilím osobné šťastie a vytvárať si svoju osobnú cestu – nie na úkor druhých ľudí, práve naopak, často v prínosnej spolupráci s nimi.

„Na Ukrajine neprebieha lokálny konflikt, ale vojna o osud sveta.“

Táto civilizácia je dnes pod vonkajším útokom diktatúr aj pod vnútorným útokom zo strany vlastných občanov, medzi ktorými sa – aj s pomocou vonkajších útočníkov – množí naivná predstava, že diktatúra by ich problémy riešila efektívnejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite