Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobro naozaj víťazí nad zlom. Napriek všetkému

.marína Gálisová .názory

17. novembra 1989 som mala niekoľko týždňov pred 17. narodeninami. Ja, dieťa vychované počúvaním západných rozhlasových staníc, som dúfala, že raz režim padne a to, čo sme doma vnímali ako zlo, odíde. Stalo sa. Ale zlo aj tak úplne neodišlo.

Marína Gálisová

keď však človek vo veku 17 rokov zažije, že dobro naozaj víťazí nad zlom, že morálka a odvaha môžu zvíťaziť, aj keď majú holé ruky, už ho to presvedčenie nikdy neopustí.

To vzopätie spoločnosti koncom roku 1989 bolo také krásne a mocné a dokonca široké, že som si vtedy neuvedomila, že sú aj postavy v tieni, ktoré sa mu prizerajú z okraja a trasú sa o svoju budúcnosť. Komunisti, eštebáci, luhári a znásilňovači pravdy, za dlhé roky sformovaní nielen presvedčením, ale aj čoraz viac vlastným oportunizmom.

Vieme, že tieto postavy z tieňa neskôr vyšli a tvrdili, že si November 1989 nevšimli. Ale to bola lož: dobre si ho všimli. Aj oni totiž v Novembri zakúsili okamihy, ktoré zadefinovali ich život a definujú im ho dodnes. Vtedy sa prvý raz báli, že v náhlom svetle pravdy neobstoja a že ich vzostupnej dráhe komunistických aparátčikov je koniec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite