Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Martina Mojžiša: Kvetnatosť právnického jazyka

.martin Mojžiš .názory .názor

V máloktorom odbore je možné vygenerovať na jednoduchú otázku odlišné odpovede, ale v práve to možné je. Často tam totiž nejde ani tak o odpoveď, ako skôr o gramaticky viac-menej usporiadané hromadenie slov prednášané intonáciou typickou pre odpovede.

Martin Mojžiš

ústavné právo

Kto si prečítal a vypočul, čo všetko povedali počas minulého týždňa právnici k možnosti prezidentky nevymenovať predsedom vlády navrhnutého ministra, asi nevychádzal z údivu. Ako je možné, že na takto jednoduchú otázku dokážu odborníci vygenerovať také odlišné odpovede? Nuž, je to možné tak, že právnici sú práve takí odborníci, ktorí dokážu na jednoduchú otázku vygenerovať také odlišné odpovede. V máloktorom odbore je to možné, ale v práve to možné je.

Často tam totiž nejde ani tak o odpoveď, ako skôr o gramaticky viac-menej usporiadané hromadenie slov prednášané intonáciou typickou pre odpovede. Vo vystúpeniach pre verejnosť sa pritom používa jazyk ľubovoľne kvetnatý, v právnickej korešpondencii a na súdoch je kvetnatosť strikne obmedzená Zákonom č. nn/yyyy Z. z., najmä paragrafom 12, písmená af) až ag), a paragrafom 121, písmeno l). Takže tak. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite