Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rosie radí: Čo s vtáčikmi, ktoré narazili do okna?

.rosie Babicová .meme/hoax

Nárazy do okien sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí u vtákov. (tesne pred mačkami). Pritom by často stačil polep okien za pár eur. Akékoľvek obrázky (siluety dravcov sú strašne out a zbytočné, stačia aj bodky), ale polepy by mali byť po celej ploche okna.

Rosie radí: Čo s vtáčikmi, ktoré narazili do okna?

ak ste našli vtáčika, ktorý leží, alebo sedí na zemi, vyzerá, že sa nebojí, neodlieta, má našuchorené pierka, privreté oči, pootvorený zobáčik, alebo pršteky v kŕči (čokoľvek z tohto), pravdepodobne narazil. Prvá pomoc je jednoduchá, dokáže to každý z nás.

Kartónová krabica, nikdy nie klietka, vystlať pokrčenými vreckovkami, papierovými utierkami, alebo handričkou, položiť tam vtáča, privrieť. Minimalizovať podnety.

Spravte predtým na vrchnáku krabice pár otvorov, aby mohol vtáčik dýchať, potom vložte vtáčika dnu, zatvorte a položte na miesto, kde je ticho a teplo. Žiadne selfíčka. Žiadne kŕmenie, žiadne napájanie striekačkou! Zabili by ste ho! Má otras mozgu. Potrebuje kľud.

Pokiaľ budete o pár minút počuť že šuchoce, môžete do krabičky nakuknúť, či sa už spamätal. Odporúčam to robiť pred dverami, nie vo vnútri, aby ste ho načisto nedorazili ak vyletí a narazí znovu do okna. Ak je už vonku tma, nechajte ho v krabičke prespať, vypustite ráno po svitaní.

A prosím, spravte si polep na okná, ak vám do nich narážajú, je to lacné a efektívne a ohľaduplné. A neumývajte ich stále.

Aktuálnu tvorbu Rosie nájdete na stránke www.rosienaiveart.com alebo na sociálnych sieťach: www.facebook.com/rosienaiveart, www.instagram.com/rosie.naive.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite