ide o malé plôdiky úhorov. Keď ich človek najprv vidí naživo, myslí si, že ide o hrniec s vriacou vodou, v ktorej sa varia niťovky. Jediné, čo ho zarazí, je jemná potočná vôňa. No keď sa trošku začne sústrediť, zistí, že mu na tom niečo nehrá. Tie niťovky majú oči! Bodku tomu celému dá baskický kuchár, ktorý do tej vriacej vody namočí ruku akoby nič, chytí tie bublajúce vlásočnice a vytiahne ich z vody. A zrazu vás osvieti: voda nevrela. To sa len v nej tak freneticky mihali tisícky malých úhorov. Posledné, čo by ste po tomto pohľade čakali, je, že vás tie malé hady niekto bude nútiť jesť.
Lenže ste v severnom Španielsku, presnejšie v rázovitom Baskicku, kde sa za túto delikatesu platia nehorázne peniaze a gurmáni z celého sveta sa v sezóne zliezajú do tohto kraja, rovnako ako sa každý rok ponáhľajú úhory zo Severného mora naspäť domov do svojich baskických riek.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.