Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Olovrant u starých rodičov

.stanislav Janota .lifestyle .dobré jedlo

Dlhý názov tejto časti série o olovrantoch znie: Olovrant u starých rodičov v byte na ulici Mateja Bela, kde som bol „v službe“ každý druhý týždeň do roku 1957 vrátane.

Olovrant u starých rodičov Archív Stanislava Janotu Stojaca Hana, 1933.

u starých rodičov na Mateja Bela sa na olovrant pil čaj alebo robená „malinovka“ z ovocných štiav z našej vlastnej záhrady. Takýto nápoj sa už niekedy po roku 1961 nepil, môj mladší bratranec Gorazd si naň nespomína. Jedli sme chlieb s maslom a bryndzou alebo lekvárom. Slúžka či „gazdiná“ Maka robila bublaninu z najrôznejšieho ovocia zo záhrady. Keď Maka robila štrúdľu, ktorá bola nielen ako zákusok k nedeľnému obedu, ale aj na desiatu a na olovrant, tak ju robila vo veľkom.

Rozvaľkávala cesto natenučko po veľkom kuchynskom stole a na prácu okolo štrúdlí potrebovala celú miestnosť. Deti sa rady pozerali, ako Maka pracuje na príprave jedla, ale keď robila štrúdľu, tak museli všetci von, aby nezavadzali. Nielen ako tradičné vianočné a veľkonočné sladkosti, ale aj ako zákusok k nedeľnému obedu a často aj na olovrant sa jedli beigle. U nás sme ich nazývali po slovensky orechovníkmi a makovníkmi. Tak v kuchyni kraľovala Maka.

dievčatá narodené koncom devätnásteho storočia

Ona (Maka) nakupovala, varila, servírovala, umývala a ukladala hrnce, riady a príbory, upratovala, prala a žehlila, kúrila v peciach v izbách a kúpeľni, starala sa o drevo a uhlie. Niekedy v roku 1971 ju postihla Alzheimerova choroba, v rokoch 1972 a 1973 sa choroba veľmi zhoršila. Ako už celkom dementná bola prijatá do domova dôchodcov, kde zomrela koncom roku 1974. Maka, Marta, sa narodila v roku 1897. Bola rovesníčkou starej mamy Hany. Mohli mať tak dvadsaťosem rokov, keď sa stretli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite