Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nerobte zo seba Barbie a Kenov

.redakcia .lifestyle

Poľské ministerstvo pre digitalizáciu vydalo varovanie pred aplikáciou, ktorá mení fotografie používateľov tak, aby vyzerali ako bábiky Barbie alebo Ken.

Nerobte zo seba Barbie a Kenov

„Na internete sú dostupné dve aplikácie: barbieselfie.ai a bairbie.me; obe predstavujú významnú hrozbu pre naše údaje, “ varovali úradníci.

„Dajte si pozor na Barbie selfie. Najprv tu bola bábika, ktorá si získala srdcia dievčat na celom svete. Potom prišiel filmový hit s Margot Robbie v hlavnej úlohe. A teraz je tu 'barbiemánia', ktorá zaplavuje internet fotografiami, ktoré ľudí menia na slávnu hračku, “ napísalo ministerstvo na Facebooku.

Upozornilo však, že aplikácie na filtrovanie fotografií nie sú ničím novým. „Už sme tu mali fotografie so psími ušami a aplikácie, ktoré z nás robia ľudí o desaťročia starších. Teraz sa jedným kliknutím môžeme premeniť na Barbie alebo Kena, “ poznamenalo ministerstvo.

Ministerstvo zároveň varovalo, že táto zdanlivo nevinná zábava je v skutočnosti masívnou operáciou zameranou na zhromažďovanie údajov o používateľoch internetu. „Na internete sú dostupné dve aplikácie: barbieselfie.ai a bairbie.me; obe predstavujú významnú hrozbu pre naše údaje,“ zdôraznilo.

Ministerstvo vo svojom vyhlásení zdôraznilo, že prijatím zásad ochrany osobných údajov služby barbieselfie.ai používatelia udeľujú aplikácii prístup k rôznym údajom vrátane kamery smartfónu, histórie platieb, histórie polohy GPS, registračných údajov a presných technických informácií o telefóne.

„Aplikácia bairbie.me nespĺňa požiadavky všeobecného nariadenia o ochrane údajov (GDPR) Európskeho parlamentu a Rady, takže nevieme, aké informácie sa zhromažďujú a ako sa budú používať. Buďme opatrní v tom, na čo klikáme, a zostaňme v bezpečí online,“ napísali v závere apelu. 

Možno si poviete, že veď ja som na tú stránku poslal len e-mail a fotografiu. Nie je však jedno, komu čo posielate. Táto stránka má veľmi nízke skóre dôvery aj podľa monitoringu Scamadviser.

Zdroj:

https://tvpworld.com/71684545/polish-ministry-warn...

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite