Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Achilov ražeň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Napichané malé kúsky mäsa za sebou na dlhšom drevenom bodci. Pomedzi to možno poprepletané nejaké tie krúžky cibuľky či náznak papriky. No to už je rúhačský bonus. Podávajú sa s pita chlebom a dostaneme bodce zvyčajne tri. Souvlaki.

Dobré jedlo: Achilov ražeň getty images Dnes mäsové ražníky nájdeme na trhu v Istanbule rovnako ako v indickom Dilí či thajskom Bangkoku.

grilované mäso na ražni pozná hádam každý, a každý si ho pripravuje presne tak, ako ho má rád. Podobne napichané mäsá na tenké drevené špáradlá nachádzame po celom Blízkom východe, no svoje ražniči či dokonca klasickú opekačku v podobe slaniny či špekáčika má skoro každý národ. Len teda opeká vždy niečo iné, podľa podnebia a chuťových preferencií.

O tom, že souvlaki je vraj najstaršie takéto opekané mäso, vám Gréci vedia rozprávať hodiny. A nie bez dôkazov! Vyvarujme sa preto dôsledne tejto debate, pretože pred nami môže pokojne pristáť celá Homérova Iliada, v ktorej sa vraj souvlaki spomína niekoľkokrát. Dokonca v súvislostiach na tú dobu mimoriadne pikantných – keďže souvlaki – retiazku ponapichovaného bravčového alebo jahňacieho mäsa opečeného nad pahrebou – si pred bojom rád pripravoval sám veľký Achilles. Hostil sa ním spolu so svojimi bojovníkmi a partnerom Patroklom, s ktorým vtedy tvoril tradičnú grécku rodinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite