Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čokoláda bola kedysi obetou pre bohov aj platidlom. Nakoniec sa stala umením

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle

Je neodmysliteľnou súčasťou pečenia, no jej využitie je oveľa širšie. Hovorí sa o nej, ako o jednej z najznámejších sladkostí. Je súčasťou jedál i nápojov. Dokonca by sme o nej mohli hovoriť ako o umení.

Čokoláda bola kedysi obetou pre bohov aj platidlom. Nakoniec sa stala umením Unsplash

pomenovanie čokolády pochádza od kmeňa Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika. Pôvodne sa táto pochutina konzumovala ako horký, silno korený nápoj. Vtedajší ľudia si ju cenili natoľko, že ju používali nielen ako platidlo, ale obetovávali ju bohom. K rovnakému  účelu sa vrátila aj počas americkej občianskej vojny. V súčasnosti dostala pečať umeleckého diela. Šikovní cukrári z nej dokážu vytvoriť takmer čokoľvek.

štrajk

Niekde sa čokoládou platilo, inde sa kvôli nej štrajkovalo. Bolo to v roku 1947. V meste Ladysmith na ostrove Vancouver zdražela čokoláda o 60 % – jej cena vzrástla z pôvodných piatich centov na osem. 

 Pre deti a mladých ľudí, ktorí si radi zamaškrtili, to predstavovalo problém, a tak vyšli do ulíc. Podobné protesty začali vznikať po celej Kanade. Podporoval ich aj zvyšok obyvateľstva, keďže finančná situácia po druhej svetovej vojne bola náročná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite