Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Cukrík na paličke – obyčajná lízanka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je tu koniec školského roka, pred nami prázdniny plné kúpalísk, kolotočov, cirkusov a pútí. Všade sa nachádza za priehrštie sladkostí, ktoré lákajú a vábia. Medzi nimi sa na prvom mieste vyníma jedna maškrta, tá najstaršia – obyčajná lízanka.

Dobré jedlo: Cukrík na paličke – obyčajná lízanka GETTY IMAGES Príprava domácej lízanky je jednoduchá. A namiesto umelých príchutí môžeme použiť ovocnú šťavu

mali sme tu už rôzne gurmánske vynálezy – také, ktoré vznikli šťastnou náhodou alebo naopak nedopatrením či rovno katastrofou a sú vlastne legitimizovaným nepodarkom. No nemali sme tu ešte prípad gastrovynálezu, ktorý bol vždy nanovo z času na čas objavovaný. Je teda čas povedať si niečo o cukríku, ktorý uviazol na paličke. Pretože tento jednoduchý, ba až triviálny nápad sa na svete objavuje niekoľkokrát – vždy vyskočí na svetlo božie na inom konci sveta bez toho, aby dotyčný vynálezca čoby len tušil, že objavil vynájdené. 

Lízanka ako priemyselný produkt sa však definitívne vynašla a zaregistrovala ako duševné vlastníctvo až v dvadsiatom storočí. Prvýkrát vraj lízanku človek objavil na úsvite civilizácie, keď začal vykrádať popri lovení a zbere úle divokých včiel. Namiesto oblizovania rúk a špárania sa v mäkkom jantárovom bahne, riskujúc nejaké to uštipnutie, zobral náš prapredok halúzku, zaboril ju do medu, med na ňu namotal a potom preniesol do úst.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite