Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Granita, sopečný sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci si teraz zaslúžime trochu vydýchnuť. Pocítiť na tvári slnečné lúče a cez prižmúrené oči pozorovať lenivé rozpálené mesto, nenápadnú krásu jeho zákutí. Všetci si teraz zaslúžime trochu Sicílie. Morský vzduch, pestré okenice, hlučnú vravu a granitu.

Dobré jedlo: Granita, sopečný sneh GETTY IMAGES Granita, to je čisté nefalšované ovocné pyré zamrznuté na dreň a potom naškriabané na kryštály. To je tá pravá krása tvrdého sicílskeho kraja.

panebože, tí vedia žiť! Povie si nejeden návštevník, hneď ako zažije horúce objatie a paľbu vášnivých slov tohto divokého ostrova. A je úplne jedno, či ho zabrali do debaty na pláži kvôli futbalu, v meste vďaka jeho roztomilým deťom alebo pri výbere jedla v malej rodinnej reštaurácii. Človek vždy skončí s ramenom okolo pliec, obklopený chytľavým smiechom a nenútenosťou.

Áno, to je to správne slovo: nenútenosť – sprezzatura – čarovný taliansky prístup k životu. Pôvodne vznikol v šestnástom storočí ako popis dokonalej dvornej etikety či nonšalantného správania. Ako prvý ju spomína vo svojej Knihe o dvoranovi Baldassare Castiglione. Pojem sa postupne preniesol aj do sveta hudby či módy, kde sa dnes usídlil nadobro.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite