Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Tavené mlieko – kajmak

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci si to z detstva pamätáme: sedíme na stoličke a očami hypnotizujeme pohár. Nemáme ho radi. Je plný prevareného mlieka s kožou na povrchu. Strasie nás. Kto by vtedy tušil, že z tej kože sa vyrába taká delikatesa? Kajmak.

Dobré jedlo: Tavené mlieko – kajmak

u nás táto pochúťka nie je veľmi známa. Kedysi možno bola, no keďže je veľmi citlivá na čerstvosť a dodnes sa väčšinou vyrába len svojpomocne a doma, v nespútaných časoch budovania svetlých zajtrajškov ovenčených závodnými jedálňami skrátka musela vyhynúť. Radšej sa teda vyrábal poriadne tučný tvaroh alebo rovno kravská hrudka. A možno len naozaj zaúradovala akási dedená nechuť k vyzrážanej škrupinke, ktorá sa vytvorí na prevarenom mlieku pri jeho chladnutí. Dodnes vidím, ako si ho deti v školskej jedálni jemným dotykom prstu vyťahovali z pohára a potom sa povaľovala kade-tade po umakarte alebo nedajbože linoleu. Strašili sme sa tými kožkami, naháňali, ba aj ohadzovali. A pritom v takom Turkmenistane alebo Turecku by sme dostali pekne poza uši, pretože je to vzácnosť nad vzácnosť.

Kajmak, ako sa tento mliečny zázrak volá, sa zrodil v strednej Ázii a svoj názov získal v turkičtine. Znamená taviť. My tavené voláme nátierkové syry, no tie sa ku kajmaku ani neblížia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite