Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pithaya – dračí kaktus

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Trh v juhovýchodnej Ázii. Na rozložených zelených listoch sa nachádzajú rôzne ovocia, od ktorých našincovi prechádza zrak. Najviac však pozornosť púta to, ktoré sa na nič dosiaľ videné nepodobá. Obrovská karmínová hruška, ktorá pripomína hlavu draka – pithaya.

Dobré jedlo: Pithaya – dračí kaktus GETTY IMAGES V šesťdesiatych rokoch pithaya dostáva nové meno – dračie ovocie.

pouličný predavač či tetuška, ktorá si na trhu vydobyla svoje miesto a odvážne rozprestrela svoju ponuku, vám ho zručne rozkrojí. Človek čaká, čo z toho zázraku vypadne, pretože celé ovocie vyzerá naozaj neuveriteľne, akoby ho navrhol nejaký futuristický sochár s veľmi silným vzťahom k veľkolepo poňatým fantasy románom. Nejde ani tak o tvar, ale predovšetkým o celkový pocit: ovocie je totiž na dotyk čudne kožené. 

Nie však tak, ako napríklad pri pomaranči či iných citrusoch. Tu ten vnem prechádza až do niečoho umelého, akoby bolo potiahnuté umelou hmotou či priamo koženkou. A tak keď predavač chytí nôž či menšiu mačetu a začne ovocie krájať, človek neznalý veci je naozaj zvedavý, čo z toho vypadne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite