Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Keď kvitnú sakury – wagashi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V tom čase sa celé Japonsko dá do pohybu. Ceny hotelových izieb raketovo stúpnu, rovnako ako leteniek. Každý cestuje za tou svojou najkrajšou čerešňou či celým sadom, aby si pod rozkvitnutou korunou vychutnal zelený čaj s obligátnym wagashi.

Dobré jedlo: Keď kvitnú sakury – wagashi GETTY IMAGES Wagashi – japonská belavá guľôčka.

šikovné ruky osemdesiatročného cukrára sa mihajú okolo belavej guľôčky, hnetú ju, láskajú, akoby to bol ten najvzácnejší drahokam. A pre Japoncov aj je. Ide totiž o šperk medzi všetkými cukrovinkami, ktoré v Japonsku nájdete. Nesie so sebou celý nános kultúrneho dedičstva, fortieľ predkov a neodškriepiteľný kus poézie naviazanej na miesto a čas, v ktorom vzniká. Delegácia európskych žurnalistov a odborníkov na gastronómiu hypnotizuje dotyčného kúzelníka a čaká, čo z tej guľôčky uhnetie. 

Ten ju položí na podložku, chytí do rúk krátku paličku, ktorou sa v Japonsku oddávna konzumujú dezerty, a zopár ťahmi z guľky vytvorí akýsi ružovkastý štvorlístok. Hrdo od svojho výtvoru odstúpi a ukloní sa. Je so sebou mimoriadne spokojný, pri pohľade na cukrovinku vyzerá dokonca až dojato. Delegácia sa nechápavo pozrie na svoju prekladateľku a čaká rozuzlenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite