Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Veľkonočná holubica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jahňacina, šunka, vajíčka, kysnuté koláče. Tradičná veľkonočná tabuľa. V každom kraji trošku inak, no vždy veľa a so srdcom na dlani. Všetkému však kraľuje obradový koláč. Niekde mu hovoria paska, inde baba. V Taliansku je to holubica.

Dobré jedlo: Veľkonočná holubica GETTY IMAGES Pri príprave Veľkonočného koláča ide o upečenie jednoduchého sladkého chleba z jarných ingrediencií – čerstvého mlieka, vajíčok, múky a masla a oslavu začiatku nového cyklu.

jej recept je vždy trochu iný, no v podstate ide pri jeho príprave o to isté – upiecť jednoduchý sladký chlieb z jarných ingrediencií – čerstvého mlieka, vajíčok, múky a masla a osláviť tým začiatok nového cyklu. A spolu s ním veľký mýtus zmŕtvychvstania, znovuzrodenia poriadku. Opäť nás čaká nový rok, nový život, nové dobrodružstvá a skúšky. Pečenie kysnutého koláča bolo – ako to už býva – v prvom rade pohanskou záležitosťou. 

Tvarom mal pripomínať slnko, ktoré v tomto období trávi na oblohe čoraz viac času a začína zohrievať zem, z ktorej klíčia prvé výhonky života. Koláč obsahuje väčšinou neprimerané množstvo vajíčok, v niektorých oblastiach je jeho vaječno-tvarohová plnka jeho srdcom. Gurmánske tradície okolo slnovratov kresťanstvo veľmi rýchlo prebralo pod svoje krídla a nasýtilo ich svojimi obsahmi, ktoré vo vierouke lícujú so zmŕtvychvstaním a obnovou zmluvy s Bohom alebo s príchodom Mesiáša. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite