Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dobré jedlo: Sangak – vojenský chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na svete existuje nepreberné množstvo chlebov – kvasených, nekvasených, tmavých, bielych, celozrnných. O niektorých sme tu už písali. Poznáme indický naan, maďarský langoš či náš posúch. No len malé množstvo chlebov sa môže pochváliť, že ich vymysleli vojaci. Perzský sangak.

Dobré jedlo: Sangak – vojenský chlebíček GETTY IMAGES Knäckebrot sa ujal aj medzi pospolitým ľudom a v severských krajinách je pravidelnou súčasťou raňajok a švédskych stolov.

umenie viesť vojnu a vyhrať ju vždy úzko súviselo s tým, v akom psychickom a fyzickom stave vie vojvodca udržať svojich mužov. Nečudo preto, že vojenskí stratégovia sa okrem rozmiestnenia svojich vojsk a výberom bojiska museli zaoberať aj takými prízemnými vecami, akými je výdatná a pravidelná strava. Na to, aby sa vojsko najedlo, nestačilo plieniť a rabovať, muži museli mať vždy niečo po ruke. 

Práve táto nutnosť nám do jedálnička priniesla neuveriteľné množstvo vynálezov. Jedným z najmladších je napríklad švédsky knäckebrot – tenučký a prakticky spratný chlieb, ktorý skoro nič neváži. Vo vojenskom vaku nezavadzia a v plnej poľnej ho ani necítite. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite